Idag har varit pysseldag i det ätbara tecknet. Först lägga in Västeråsgurka och sedan göra lite gott till fikat, nyttigare chokladbollar/bars (se nästa inlägg).

Det dröjer än en vecka innan gurkorna är helt klara men jag tyckte de var goda bara av att ha legat i saltvatten under natten! Nästa gång skippar jag nog sockerlagen..:)

Det här receptet har jag:

Till 1 kg västeråsgurka, 10 st:

Kväll: Rör om tills 0,5-0,75 dl salt har löst upp sig i 1 liter vatten i en bunke. Tvätta av gurkorna och lägg i dem i saltvattnet. Låt stå i rumstemperatur eller svalt över natten.

Nästa dag: Ta upp gurkorna och lägg i väl rengjorda glasburkar. Jag delar några bara på hälften till en burk och skivar som smörgåsgurka till den andra.

Lag:

4 dl vatten

3 dl ättika 12 %

450 g strösocker

2 tsk salt

( om du har 24 % ättika så är det 1,5 dl av den och lägg till 1,5 dl vatten)

Koka 10 minuter, rör ibland och låt sedan svalna. Lägg i 8-10 dillkronor och 1 msk gult senapsfrö. Rör om och häll på de båda burkarna. Ställ in i kyl och låt stå 1 vecka innan de är färdiga. Så nu går jag och väntar då!

1
0